دعا کردن

همه ما می دانیم که دعا آرامش بخش دلها می باشد و این آرامشی که از دعا کردن در دل ها به وجود می آید می تواند روح را از حالت خستگی در بیاورد و آن را به  جنبش وادارد. گاهی اوقات دعا می تواند روحیه دلاوری و قهرمانی را نیز به فرد دعا کننده عطا کند. دعا می ‌تواند به انسان شادی و نشاط درونی، متانت در رفتار و استعداد پیروزی عطا کند و همچنین با دعا انسان می ‌تواند به ذات خداوند متعال نیز توجه بسیار زیادی کند. دعا همانند دیگر عبادات اثر تربیتی بسیار زیادی دارد.

تاثیر دعا در انسان

دعا باعث می‌ شود تا انسان ارتباطی را با خداوند برقرار کند و بتواند آن ارتباط را نیز بهتر درک کند، ‌همچنین انسان می ‌تواند متکی به خدا شود و از تکیه کردن به بیگانگان نیز دوری کند. دعا می ‌تواند چراغ امید را در قلب انسان روشن کند و بنده ضعیف و نیازمند را به سوی خداوند کریم و توانا بکشاند. دعا همانند کلیدی برای رسیدن به قرب الهی می باشد.

بازتاب های روانی و اجتماعی در دعا کردن

دعا می تواند جان ها را برافروزد و همچنین زبان و دهان انسان را معطر کند. دعا در فرد و اجتماع تاثیر بسیار زیادی دارد کسانی که به درگاه خداوند دعا نمی کنند زیر بازتاب های روانی و اجتماعی قرار می گیرند و همیشه کمبود چیزی را احساس می کنند. امام خمینی رحمة الله علیه می فرماید: ” دعا سدی برای گناه و انحراف می باشد کسانی که به طور مداوم دعا می کنند کارهای ناپسندی را که بسیاری از افراد جامعه انجام می دهند مانند شرابخواری، قماربازی، کبوتربازی و امثال این کارها را انجام نمی ‌دهند. بیشتر کسانی که در زندان‌ها حکم های بسیار سنگینی را مرتکب شده اند اهل دعا نیستند.

اثر دعا در جامعه

دعا کردن

#با هم دیگر برای یکدیگر دعا کنیم

جامعه ای که افراد آن با دعا و نیایش سر و کار نداشته باشند آن جامعه به فساد گرفتار می شود، دعا می تواند ارج و ارتقای عبادات را تقویت کند. دعا کننده‌ای که به طور مداوم با خدای خود دعا می کند توسط ریسمانی با پروردگار پیوند خورده است و از این طریق از بسیاری از گرفتاری ها نجات پیدا می کند.”

وقتی خداوند غم و غصه را در زندگی شما به وجود می ‌آورد شما تنها باید از خود او نجات از این غم و غصه را درخواست کنید و این کار را تنها می توانید با دعا کردن انجام دهید.

  اهمیت دعا در قرآن کریم

دعا کردن

#پروردگارا: در دنيا به ما نيكى عطا كن و در آخرت نيز نيكى مرحمت فرما و مارا از عذاب آتش نگهدار.

قرآن کریم نام های بسیار زیادی دارد که یکی از نام های آن ذکر می باشد. کل قرآن کریم دارای نیایش است اما بیش از صد آیه در قرآن کریم وجود دارد که بندگان را به دعا کردن تشویق می کند. یکی از این آیه ها عبارت است از:

” واذا سئلک عبادي عني فاني قريب اجيب دعوة الداع اذا دعان فليستجيبوا لي وليؤمنوا بي لعلهم يرشدون”01  هنگامی که بندگان از تو درباره من سوال می پرسند به آنها بگو که من نزدیک دعا کنندگان هستند تا زمانی که مرا صدا می زنند به آنها پاسخ  دهم، تا دعوتم را بپذیرند و ایمان بیاورند، شاید که راه راست را پیدا کنند و بتوانند به مقصد برسند.

7 حدیث درمورد فضیلت دعا کردن

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: “مامن شي ء اکرم علي الله تعالي من الدعاء” هیچ چیزی در پیش خدا گرامی تر و با ارزش تر از دعا نمی باشد.

از امام باقر علیه السلام سوال کردند: ” کثرة القرائة افضل او کثرة الدعاء؟” آیا تلاوت زیاد قرآن برتری دارد یا دعا کردن مداوم؟ او در جواب گفت : ” کثرة الدعاء افضل ” دعا کردن مداوم و بسیار دارای ارزش و برتری بیشتر است.

امام علی علیه السلام فرمودند: هر کس که از پروردگار فضل و احسان درخواست نکند فردی بیچاره تلقی می شود.

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: ” لايرد القضاء الا الدعاء” جزء دعا کردن هیچ چیز دیگری نمی تواند قضای الهی را برگرداند.

رسول اکرم بیان کردند که: ” الدعاء سلاح المؤمن وعمود الدين و نور السموات والارض” دعا سلاح فرد مومن، عمود دین و نور دهنده آسمانها و زمین می ‌باشد.

امام علی علیه السلام فرمودند: محبوب ترین و بهترین عمل روی زمین در پیش خداوند بزرگ دعا کردن می باشد.

“عن ابي عبدالله و ابي جعفر عليهم السلام قال: «والله ما يلح عبد علي الله الا استجاب له”  امام پنجم و ششم ما شیعیان بیان کردند که: به خدا هیچ بنده ای به درگاه خداوند الحاح نمی شود مگر آنکه خداوند او را جواب کند.

پیامبر گرامی نیز در یکی از حدیث های خود این گونه بیان کرده است ” الدعاء هوالعبادة ” دعا خود نوعی عبادت است.

دعا کردن

دعا کردن

ذات خداوند و بندگان

در این آیه که آورده شد خداوند به ذات خود و همچنین به ذات بندگان اشاره کرده است و بیان کرده که رابطه بسیار نزدیک و پیوستگی بین او و انسان ها وجود دارد.

در حالیکه دین خود را برای خدا خالص کرده اید او را صدا بزنید. “فادعوالله مخلصين له الدين”02

پروردگار گفته است مرا صدا بزنید تا دعای شما را اجابت کنم. “… وقال ربکم ادعوني استجب لکم”03

از بین این آیه هایی که به آن اشاره کردیم می توان به چند نکته رسید که عبارت است از:

الف) دعا کردن کاری است که مطلوب خداوند می باشد.

ب) بعد از دعا کردن این وعده به بندگان داده شده است که دعای آنها اجابت می شود اما باید بدانید که اجابت آن در صورتی انجام می ‌شود که شرایط لازم وجود داشته باشد.

ج) دعا نوعی عبادت محسوب می شود.

بگو پروردگار برای شما ارزش و ارجی قائل نمی باشد، “قل مايعبؤا بکم ربي لولا دعاؤکم فقد کذبتم فسوف يکون لزام”04 اگر دعای شما نباشد شما آیات و پیامبران را رد کرده اید. این آیه آخرین آیه سوره فرقان می باشد و نتیجه تمام سوره ها است.

دعا در آیه هایی که گفته شد معانی مختلفی دارد اما تمام این معانی یک ریشه اصلی دارد. معنی آیه ای که در بالا به آن اشاره شد این است که: آن چیزی که می تواند به شما ارزش بدهد همان توجه به پروردگار می باشد.

دعا کردن

دعا کن و شکر گزار باش

 تشویق به دعا کردن

حماد بن عیسی بیان کرده است” که از حضرت صادق علیه السلام شنیده‌ام که می فرموده دعا کن و هیچ وقت نگو که کار از کار گذشته است، زیرا دعا نوعی عبادت است و خدای بزرگ و توانا می فرماید:” کسانی که از عبادت من کبر می ‌ورزند زود است که سرافکنده به دوزخ بروند.”

همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، دعا خود عبادت محسوب می ‌شود و خدای متعال به تمام بندگان خود فرمان داده است که این عبادت را از یاد نبرند، حتی اگر دعای آن‌ها اجابت نشود باید از این امر خداوند اطاعت کنند و به طور مداوم به دعا کردن بپردازند. دوری و یا فراموش کردن دعا کردن نیز همانند دیگر عبادات می‌ت واند موجب خواری و کوچکی انسان شود. دعا با تقدیر منافاتی ندارد، زیرا می ‌توان دعا را نیز  قدر دانست.

امام صادق علیه السلام فرمودند: که امیرالمومنین محبوب ترین کارها را برای خدای بزرگ دعاکردن می ‌داند و همچنین می ‌گوید بهترین عبادت پارسایی و پرهیزگاری می باشد. امیرالمومنین جزء آن دسته از مردانی بود که به طور مداوم در حال دعا کردن بود.

تمام پیامبران اسلام با دعا کردن به خدای خود نزدیک می شدند و در هنگام سختی ها با دعا کردن تحمل صبر بالایی را به دست می ‌آوردند. حضرت نوح علیه السلام پروردگارش را صدا زد و گفت: ” من شکست خورده ام و در مقابل قرآن کریم درباره حضرت نوح علیه السلام اینگونه می فرماید که:  “فدعا ربه اني مغلوب فانتصر ففتحنا ابواب السماء” ما هم درهایی را در آسمان به روی او باز کردیم. حضرت یونس علیه السلام زمانی که در سختی و مشکل گرفتار  شده بود و همچنین تمام پیامبران دیگر مانند ایوب علیه السلام و یا قافله سالار رسولان نیز با دعا کردن به درگاه خدا دعایشان مستجاب شد.

 

من مهناز گرجی زاده، مدرس و ‌سخنران در حوزه مهارت های فردی، انگیزشی، کسب و کار در فضاهای مجازی و کارشناس بیمه های زندگی هستم.
آمده ام درکنار شما باشم تا یک زندگی شاد و سرشار از امید رو با هم تجربه کنیم و در کسب و کار و زندگی خود موفق و پیروز باشیم.

 

اینستاگرام ما رو هم حتما دنبال کنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x